SAJTÓKÖZLEMÉNY

21,2 MFt vissza nem térítendő támogatás a takarékosabb, korszerűbb hőtermelésre – az Európai Uniótól és a Magyar Államtól

A Kisvárdai Közmű Kft. végzi Kisvárdán a távhőtermelést és távhőszolgáltatást, a város központi, társasházakkal és intézményekkel beépített részén. 1240 lakásban szolgáltat távhőt, emellett 800 lakásegyenértéknyi intézményi fogyasztója is van. Az összes fűtött légtérfogat a távhőszolgáltatásban 282 593 lm3, a primer vezetékhálózat hossza 7300 m, a távhőrendszer hőfoklépcsője 115/70 C, azaz melegvizes rendszer.

Az elmúlt években a gázmotoros kapcsolt hő- és villamosenergia termelés megszűnése és a folyamatosan zajló hőközponti és épületenergetikai korszerűsítések nyomán csökkenő hőigény rontotta a hőtermelés gazdaságosságát. Elkerülhetetlenné vált a nyári hőtermelés (használati melegvíz készítés) hatékonyságának növelése, a meglévő legkisebb teljesítményű, de így is túlméretezett, alacsony hatásfokú kazán cseréje.

A projekt keretében a nyári hőigényhez illeszkedő, 1,75 MW teljesítményű, alacsony hőmérsékletű, magas hatásfokú melegvízkazán került telepítésre a kazánházban. A megoldás lényege: a korábbival ellentétben a nyári időszakban olyan kazán üzemel, amelynek akkor sem csökken a hatásfoka, amikor lecsökken a hőigény, míg korábban a terhelés, a kihasználtság csökkenésével a hatásfok is csökkent. A projekt magában foglalja az új kazánhoz új gázszerelvénysor kiépítését, a meglévő kazánházi vezetékhálózathoz csatlakoztatását vezetékek, elzáró és szabályzó szerelvények beépítésével, az elektromos erős- és gyengeáramú berendezések és vezetékezések kiépítését.

A projekt révén a nyári időszak átlagos hőtermelési hatásfoka 81%-ról 92%-ra emelkedett. A projekt révén a primerenergia (földgáz) felhasználás évi átlagban 1107 GJ-lal csökken, az üvegház hatású gázkibocsátás (ÜHG kibocsátás) ezzel arányosan 72,6 t/év értékkel csökken. A projekt megvalósításának nettó költsége 21,2 MFt, megtérülési ideje támogatás nélkül sem éri el a 8 évet. A támogatás a KEOP-5.4.0/12-2015-0026 számú pályázat keretében került folyósításra.