HASZNOS TANÁCSOK:

                                                        

 

A primer energia beszerzésének piaca az utóbbi években gyökeresen átalakult. Az energia árak a világpiacon és hazánkban is jelentősen emelkedtek, a trend azt mutatja, hogy kicsi a valószínűsége annak, hogy csökkenjen valamely energiahordozó ára. Igyekszünk a piaci körülményeket figyelemmel kísérni, azért, hogy a legkedvezőbb beszerzési ajánlatot tudjuk kiválasztani az energiakereskedők kínálatából.

 

A megemelkedett árak egyre fokozottabban váltják ki az emberekben az energiatudatos szemléletet. Az egyes lakások fizetendő villamos energia, fűtés és víz-csatornadíj számlái egyre nagyobb megterhelést jelentenek. Ezek miatt egyre többen kezdenek odafigyelni arra, hogy milyen fogyasztói szokásaik alakultak ki, tudnak-e változtatni a megszokott életvitelükön, valamilyen műszaki, vagy egyéb beavatkozással, takarékosabb gépekkel, eszközökkel az energiafogyasztásukat csökkenteni tudják.

 

 

Néhány energia megtakarítási tipp:

 

  • Vízforraló használata: vízmelegítéshez ajánlott az adott célra készült háztartási kisgép használata. Ezek energia fogyasztása kevesebb, mint egyéb módon előállított melegvízé.

  • Energiatakarékos izzók: 1/5-öd energia, akár 10-szeres élettartam! Azokban a világítótestekben, amelyek naponta a leghosszabb ideig világítanak, mindenképp érdemes a hagyományos izzót energiatakarékosra cserélni. Bár ezek beszerzési ára magasabb, de teljes élettartamuk alatt sokkal gazdaságosabbak. Olyan izzót, mely naponta legalább 1-1,5 órát használnak, érdemes lecserélni!

  • Hőkokszabályzókat minden helyiségbe: Minden helyiségbe olyan hőmérsékletet célszerű beállítani, ami a kellemes közérzethez szükséges. A gyerekszobában és a fürdőszobában 21-22 ˚C, míg a hálószobában, nappaliban és a konyhában 18-20 ˚C körüli hőmérsékletet ajánlott tartani. Ne feledjük, minden 1 ˚C hőmérséklet többlet 6% -kal több energia felhasználást jelent!

  • Szellőztetés: Reggel célszerű a lakást alaposan átszellőztetni 10-30 perc időtartamig évszaktól függően. A fűtést csak szellőztetést követően kapcsolja be, vagy tekerje magasabb fokozatra. Napközben ajánlott három-négy alkalommal 3-5 perc erejéig teljesen kitárt nyílászárókkal szellőztetni. Így a friss levegő akadálytalanul tud áramlani anélkül, hogy a falak kihűlnének. Nappali szellőztetés közben a fűtést ajánlott alacsonyabb fokozatra állítani.

  • Frissítő zuhany teli kád helyett: A fürdés háromszor annyi energiafelhasználással jár, mint a tusolás. Egy 3 perces tusoláshoz 30-50 l víz, míg egy kád megtöltéséhez 120-150 l víz szükséges. Ez akár 3-4 szeres többlet energia felhasználással jár.

  • Okos tusolófej: Használjon vízsugárszűkítőt és légkeveréses tusolófejet. Ez porlasztja a vízsugarat, ami ugyanazt a tisztítóhatást kevesebb vízmennyiséggel biztosítja.